In onderzoek

Oude, onopgeloste moordzaken lijken vaak op dood spoor te zitten. Toch geeft voortdurende technische innovatie ons onverwachte opties, die het opnieuw bekijken van een (Old) Cold Case  zinvol kunnen maken. Met het internet halen we tegenwoordig de hele wereld in huis. Online kranten en archieven, Google Earth, duizenden interessante websites, het opzoeken van betrokkenen en nazaten; het ‘WereldWijde Web’ maakt het leven van een researcher een stuk gemakkelijker. Daarnaast zijn de laatste decennia door de overheid veel fysieke dossiers in archieflocaties toegankelijk gemaakt. En moderne DNA-technieken hebben de wereld van het moordonderzoek enorm vooruitgebracht. Nieuwe opties, nieuwe kansen!

Hieronder ziet u welke onopgeloste, verjaarde moordzaken wij in onderzoek hebben. Na afronding brengen we een verslag uit van de bevindingen.

Bekijk de cases:

Rinie Wielheesen

1970: Moord in 't Onland

De bezorgde ouders van de 12-jarige Rinie Wielheesen zetten in de avond van de vijfde februari 1970 een zoektocht op touw, als hun dochter niet op de verwachte tijd terug is van de gymnastiek in Gaanderen. Na een uur speuren ziet een buurjongen haar fiets liggen. Toegesnelde politiemannen treffen het lijk van Rinie geheel ontkleed aan in de bosjes langs de Kloosterlaan. Vader Wielheesen aanschouwt volledig ontredderd het gruwelijke tafereel.
Moord Dieuwerke van der Vlegel

1955: Gewurgd met haar eigen sjaal

Het is woensdag 6 april 1955. De 25-jarige Dieuwerke van der Vlegel fietst, na haar werk als portierster/telefoniste bij het Veluws sanatorium Sonnevanck te Harderwijk, rechtsaf de Leuvenumseweg op. Het is rond half vier. Vijf dagen daarna, op Tweede Paasdag, vindt de Harderwijkse familie Blanken het levenloze lichaam van Dieuwerke. Ze ligt in het dichte dennenbos achter de militaire schietbanen op ongeveer 800 meter van het sanatorium. De jonge vrouw is gewurgd met haar eigen sjaal.
Moord Canter Visscher

1958: Moord in 'De Hessensporen'

Op maandag 4 augustus 1958 treft men in een villa aan de Wekeromseweg in Ede het lijk van de alleenstaande 73-jarige C.H.A. Canter Visscher aan. De achter dennenbomen verscholen woning draagt de naam ‘De Hessensporen’ en is gelegen in buurtschap De Driesprong. De heer Canter Visscher ligt op zijn bed met de voeten vastgebonden. Zijn schedel lijkt te zijn ingeslagen met een klein bijltje, maar het moordwapen is nooit gevonden.
Moord Emanuel Friedmann

1982: Het lijk bij de Lek

Op 9 mei 1982 wordt bij Culemborg aan de Lek het stoffelijk overschot gevonden van Emanuel Friedmann (J. E. Friedmann). Deze Joodse man, geboren in 1952, kwam uit België. Hij was destijds opgenomen in psychiatrisch centrum Sinaï te Amersfoort. Friedmann liep wel vaker weg uit de inrichting en werd deze keer vermist sinds zondag 25 april. Hij wandelde veel en was nu vermoedelijk op weg gegaan naar zijn familie in Antwerpen. Op tv werd er een politiebericht aan gewijd.
Moordhoeve Commissaris Blok

1923: De Moordhoeve

Eind 1923 werd Culemborg opgeschrikt door een dubbele roofmoord. De 76-jarige Toon van Wiggen en zijn 69-jarige zuster Gerrigje werden in hun boerderij aan de Achterweg op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Vele verdachten werden in hechtenis genomen, maar de dader of daders zijn nooit gevonden. Deze moord bracht binnen de Culemborgse gemeenschap jarenlang nogal wat beroering en verdeeldheid teweeg. Vele Culemborgers waren namelijk ontevreden over de manier waarop commissaris Blok het politieonderzoek verrichtte.