Moord in ‘De Hessensporen’
Wekeromseweg, Ede.
Op maandag 4 augustus 1958 wordt in een villa aan de Wekeromseweg 6 in Ede het lijk van de alleenstaande 73-jarige C.H.A. Canter Visscher gevonden. De achter dennenbomen verscholen woning draagt de naam ‘De Hessensporen’ en is gelegen in buurtschap De Driesprong. De heer Canter Visscher ligt met de voeten vastgebonden op zijn bed. Zijn schedel lijkt te zijn ingeslagen met een klein bijltje, maar het moordwapen is nooit gevonden.
Op die maandag zijn de melkboer en de bakker er langs geweest, maar ze hebben niets gemerkt. De petroleumboer Hasselaar komt ook ter plekke, vindt de deur niet afgesloten, maar doet in eerste instantie niets. In de middag gaat hij samen met melkrijder Schutte terug en ze bekijken de benedenwoning, maar ze vinden niets bijzonders. Een ongeruste Schutte gaat in de avond toch weer terug en vindt dan het slachtoffer boven in bed. Hij waarschuwt direct de gemeentepolitie; deze doorzoekt uiteraard de hele woning op zoek naar sporen. Vingerafdrukken worden hierbij niet aangetroffen. In de omgeving van De Hessensporen maakt de politie vergeefs gebruik van een speurhond.
De plaats delict in 1958, bijna onzichtbaar vanaf de Wekeromseweg, vergeleken met de situatie anno 2022:
Bovenstaande foto’s achtereenvolgens van Collectie Gelderland (G. J. Gerritsen), Algemeen Dagblad 11-06-1966 en OCC Culemborg.
Bevindingen en verklaringen
De recherche van Ede komt na het eerste onderzoek en gesprekken met kennissen en tipgevers tot de volgende bevindingen:
- Er is een benedenraam geforceerd, mogelijk in de nacht van zaterdag op zondag. Men vindt twee lege portemonnees in een emmer water.
- De totale afwezigheid van vingersporen kan wijzen op professionele inbrekers.
- De recherche vermoedt roofmoord, maar vindt wel op de huiskamertafel een zilveren sigarettenkoker. Het motief blijft daarom nog onzeker.
- De plaatselijke kruidenier heeft het slachtoffer zaterdagmiddag 2 augustus rond half zes een stukje kaas en een pakje sigaretten verkocht.
- De vermoorde man, bouwkundig tekenaar, leefde sober. Hij had een bescheiden pensioen en een klein AOW’tje.
- Canter Visscher at wekelijks bij de familie Hulstein te Ede en het gezin Kampfraath van kampeercentrum De Rimboe bij Lunteren.
- Hij had veel vrienden in Den Haag, Arnhem en Amsterdam, slechts een enkeling kwam uit Ede. Hij kreeg regelmatig bezoek.
- Canter Visscher was ongehuwd en familieleden waren niet in beeld of inmiddels overleden.
- Het slachtoffer woonde voorheen samen met zijn vriend Jan Budding; deze was echter een paar jaar eerder overleden.
Nader onderzoek
De recherche onderzoekt een enorme stapel brieven die het slachtoffer bezat, met daarbij een administratie van inkomende en uitgaande post. De politie maakt bekend dat Canter Visscher in een laken was gewikkeld en steekwonden had ter hoogte van de schouder. Daarnaast heeft men een Belgisch sigarettendoosje gevonden. Gecombineerd met het vermeende bijltje, wellicht een soort kampeergereedschap, denkt men nu aan een Belgische kampeerder. Het motief lijkt toch roof te zijn.
Buschauffeurs
Omdat het slachtoffer veel reisde, worden ook buschauffeurs gehoord, die reden in de omgeving van Ede vlak voor en ten tijde van de moord.
Rond 10 augustus krijgt de recherche een tip van het meisje Marga La Hei dat tegenover het slachtoffer woont. Zij heeft Canter Visscher vrijdagmiddag met een man in een VAD-bus zien zitten, komende vanuit de richting station Ede-Wageningen. Deze persoon was onopvallend en vrij klein. De recherche vermoedt dat de man met het slachtoffer bij het huis aan de Wekeromseweg is uitgestapt. De VAD-buschauffeur wordt gehoord, maar kan zich niets herinneren.
De politie maakt bekend dat in ‘De Hessensporen’ een groengrijze driekwart regenjas is gevonden, die waarschijnlijk het eigendom is van de onbekende man. De jas was gekocht bij modeketen Kreymborg, waarvan destijds ook een filiaal in Arnhem bestond.
Er volgen nog twee tips: een is van een kelner, die het slachtoffer en een jongeman gesproken heeft bij een tentoonstelling op Sonsbeek in Arnhem. De andere is van twee meisjes, die Canter Visscher samen met een jongere man in een autobus bij Ede hebben gezien. Het vage signalement luidt: leeftijd 25-30 jaar en oogt wat sloom.
TV-uitzending
Op 17 december 1958 zendt de NTS op televisie een opsporingsbericht uit. Het is pas de tweede keer dat Justitie dit middel gebruikt. Men looft een beloning van 1000 gulden uit voor de aanwijzing die de aanhouding van de moordenaar tot gevolg heeft. Er volgt een reactie die opnieuw leidt naar Arnhem: in lunchroom/cafetaria Ruteck’s werd Canter Visscher gezien met een jongeman. Signalement: leeftijd 25-30 jaar, 175 cm en blond springerig haar. Dezelfde man als op Sonsbeek en in de bus?
Dit verslag van RTV Connect uit 2012 over een reünie van het personeel van lunchroom Ruteck’s in Arnhem geeft de sfeer eind jaren 50 goed weer:
Notaris Neervoort te Ede veilde in februari 1959 de zeer fraaie en goed onderhouden inboedel van wijlen C.H.A. Canter Visscher. Hierna bleef het stil in de pers. Slechts sporadisch werd de zaak nog eens genoemd, maar er kwamen nooit meer nieuwe feiten over deze moord boven water. De zaak wordt door ons nu behandeld als old cold case.
Deel dit artikel of ga naar de raadselachtige moord op wandelaar Emanuel Friedmann.